czwartek, 29 listopada 2012

Ośrodek głodu i sytości, diety, piramida pokarmowa, HDL i LDL


  1. Funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości.
     
Ośrodki nerwowe zlokalizowane blisko siebie w podwzgórzu. Ośrodek głodu jest pobudzany przez niskie stężenie glukozy we krwi, dając odczucie łaknienia. Ośrodek sytości jest pobudzany przez wysokie stężenie glukozy we krwi, dając brak łaknienia i uczucie sytości. Ponieważ adrenalina powoduje zwiększenie stężenia glukozy w krwi, w sytuacjach stresowych ośrodek sytości jest silnie pobudzany, w wyniku czego u niektórych osób silny stres może skończyć się nawet mdłościami. - Bryk.pl   

  1. Regulacja wydzielania soków trawiennych na drodze hormonalnej:

    *gastryna (pochodząca z komórek gruczołowych ścian żołądka), stymuluje wydzielanie soków trawiennych;
    *sekretyna (produkowana w dwunastnicy), stymuluje trzustkę do wydzielania soku trzustkowego
    *cholecystokinina (produkowana jak sekretyna w dwunastnicy), pobudza wydzielanie żółci z pęcherzyka żółciowego.
     
  1. Dieta wegetariańska:

    *Wady: niewłaściwie skomponowana powoduje brak witamin B12, D, żelaza, wapnia, niektórych aminokwasów egzogennych (np. tryptofanu); u płodów i dzieci może doprowadzić do zaburzeń rozwojowych.
    *Zalety: zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i otyłość oraz niektóre postacie nowotworów ze względu na niski poziom tłuszczów i cholesterolu, a dużą zawartość witamin i składników mineralnych.
     
  1. Dieta zrównoważona dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych w odpowiedniej ilości.
     
  1. Piramida pokarmowa pokazuje jakie produkty spośród 5. grup pokarmów powinno się jeść podczas posiłków w ciągu jednego dnia. 5x produkty zbożowe (pieczywo, kasza, płatki, makaron), 4x warzywa, 3x owoce, 2x produkty mleczne (jogurty, mleko, ser), 1x ryby, mięsa lub produkty zastępcze np. groch, fasola.
     
  1.  
Próchnica
Paradontoza
Przyczyny:
Bakterie, cukry, podatność zębów, czas. Brak higieny.
Nie dbanie o higienę jamy ustnej. Czynniki wywołujące: zapalenia przyzębia, cukrzyca, wady zgryzu powodujące nieprawidłowe rozmieszczenie sił między szczękami, osad nazębny, kamień nazębny.
Objawy:
Bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego
Pierwszymi objawami mogą być problemy z dziąsłami – krwawienia, b ól, obrzęk. Również duża ilość kamienia nazębnego i coraz bardziej odsłaniające zęby dziąsła powinny niepokoić. Później widoczne są kieszonki przydziąsłowe, które mogą napełniać się resztkami pożywienia i sprawiać ból, czasami też ropieją. 


  1. Zasady zdrowego odżywiania HDL [(High Density Lipoproteins) - lipoproteiny o dużej gęstości ] i LDL [ (Low Density Lipoproteins) - lipoproteiny o małej gęstości].

Nośniki nazywane lipoproteinami, odpowiedzialne za jego transport w organizmie ludzkim. Lipoproteiny transportują nie tylko tłuszcze wchłonięte z pożywienia, ale także przenoszą lipidy wytwarzane przez sam organizm z miejsca ich powstania do miejsca przeznaczenia.
LDL - znany powszechnie jako "zły" cholesterol lub beta-lipoproteina. Powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport z wątroby do tkanek. Zawiera w sobie tyle cholesterolu (50%), gdyż jego ilość nie zmniejszała się dotąd (od momentu powstawania LDL z VLDL. Średni czas życia tej cząstki we krwi wynosi ok. 2 dni. W ok. 70% cząstki te są usuwane przez wątrobę, a w ok. 30% przez inne tkanki i narządy. Podział ten jest do pewnego stopnia zmienny w zależności od potrzeb organizmu. LDL powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, dlatego przyspiesza rozwój miażdżycy. - Źródło
HDL - znany powszechnie jako "dobry" cholesterol lub alfa-lipoptoteina. Powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez transport cholesterolu z tkanek obwodowych i innych frakcji lipidowych osocza (VLDL, chylomikrony), do wątroby. Jest to jakby taki woreczek, który po wytworzeniu i wydaleniu do krwi jest pusty, następnie krąży po organizmie i zbiera cholesterol, po napełnieniu się wyrzuca swą zawartość do komórek wątrobowych i wraca pusty do obiegu. W końcu jest usuwany w całości przez wątrobę. Druga ważna rola tych cząstek to przechowywanie zapasu cząstek białkowych, tzw. apolipoprotein - są to białka, które są niezbędne dla prawidłowego przekazywania do tkanek trójglicerydów, cholesterolu i fosfolipidów. Są też ważne przy usuwaniu LDL i pozostałości chylomikronów przez wątrobę. Chylomikrony i VLDL wyprodukowane w jelitach i wątrobie nie posiadają na swej powierzchni wszystkich tych białek. Są one przenoszone z HDL dopiero po przedostaniu się do krwi. Białka te są przenoszone z powrotem na HDL z remnantów chylomikronów i LDL przed ich usunięciem z krwi przez wątrobę. Za korzystny dla zdrowia uważa się więc wysoki poziom HDL. - Źródło

~~Na podstawie notatki szkolnej, Bryk.pl, Wikipedii oraz Pomiar-Cholesterolu.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz