- Funkcjonowanie ośrodka głodu i sytości.
Ośrodki nerwowe
zlokalizowane blisko siebie w podwzgórzu. Ośrodek głodu jest pobudzany
przez niskie stężenie glukozy we krwi, dając odczucie łaknienia. Ośrodek
sytości jest pobudzany przez wysokie stężenie glukozy we krwi, dając brak
łaknienia i uczucie sytości. Ponieważ adrenalina powoduje zwiększenie stężenia
glukozy w krwi, w sytuacjach stresowych ośrodek sytości jest silnie pobudzany,
w wyniku czego u niektórych osób silny stres może skończyć się nawet
mdłościami. - Bryk.pl
- Regulacja wydzielania soków trawiennych
na drodze hormonalnej:
*gastryna (pochodząca z komórek gruczołowych ścian żołądka), stymuluje wydzielanie soków trawiennych;
*sekretyna (produkowana w dwunastnicy), stymuluje trzustkę do wydzielania soku trzustkowego
*cholecystokinina (produkowana jak sekretyna w dwunastnicy), pobudza wydzielanie żółci z pęcherzyka żółciowego.
- Dieta wegetariańska:
*Wady: niewłaściwie skomponowana powoduje brak witamin B12, D, żelaza, wapnia, niektórych aminokwasów egzogennych (np. tryptofanu); u płodów i dzieci może doprowadzić do zaburzeń rozwojowych.
*Zalety: zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i otyłość oraz niektóre postacie nowotworów ze względu na niski poziom tłuszczów i cholesterolu, a dużą zawartość witamin i składników mineralnych.
- Dieta zrównoważona dostarcza wszystkich
potrzebnych składników odżywczych w odpowiedniej ilości.
- Piramida pokarmowa pokazuje jakie
produkty spośród 5. grup pokarmów powinno się jeść podczas posiłków w
ciągu jednego dnia. 5x produkty zbożowe (pieczywo, kasza, płatki,
makaron), 4x warzywa, 3x owoce, 2x produkty mleczne (jogurty, mleko, ser),
1x ryby, mięsa lub produkty zastępcze np. groch, fasola.
Próchnica
|
Paradontoza
|
|
Przyczyny:
|
Bakterie, cukry,
podatność zębów, czas. Brak higieny.
|
Nie dbanie o
higienę jamy ustnej. Czynniki wywołujące: zapalenia przyzębia, cukrzyca, wady
zgryzu powodujące nieprawidłowe rozmieszczenie sił między szczękami, osad
nazębny, kamień nazębny.
|
Objawy:
|
Bakteryjna choroba
zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji
nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu
działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu
cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego
|
Pierwszymi
objawami mogą być problemy z dziąsłami – krwawienia, b ól, obrzęk. Również
duża ilość kamienia nazębnego i coraz bardziej odsłaniające zęby dziąsła
powinny niepokoić. Później widoczne są kieszonki przydziąsłowe, które mogą
napełniać się resztkami pożywienia i sprawiać ból, czasami też ropieją.
|
- Zasady zdrowego odżywiania HDL [(High Density Lipoproteins) - lipoproteiny o dużej gęstości ] i LDL [ (Low Density Lipoproteins) - lipoproteiny o małej gęstości].
Nośniki nazywane
lipoproteinami, odpowiedzialne za jego transport w organizmie ludzkim.
Lipoproteiny transportują nie tylko tłuszcze wchłonięte z pożywienia, ale także
przenoszą lipidy wytwarzane przez sam organizm z miejsca ich powstania do
miejsca przeznaczenia.
LDL - znany powszechnie jako "zły" cholesterol lub beta-lipoproteina. Powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport z wątroby do tkanek. Zawiera w sobie tyle cholesterolu (50%), gdyż jego ilość nie zmniejszała się dotąd (od momentu powstawania LDL z VLDL. Średni czas życia tej cząstki we krwi wynosi ok. 2 dni. W ok. 70% cząstki te są usuwane przez wątrobę, a w ok. 30% przez inne tkanki i narządy. Podział ten jest do pewnego stopnia zmienny w zależności od potrzeb organizmu. LDL powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, dlatego przyspiesza rozwój miażdżycy. - Źródło
HDL - znany powszechnie jako "dobry" cholesterol lub alfa-lipoptoteina. Powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez transport cholesterolu z tkanek obwodowych i innych frakcji lipidowych osocza (VLDL, chylomikrony), do wątroby. Jest to jakby taki woreczek, który po wytworzeniu i wydaleniu do krwi jest pusty, następnie krąży po organizmie i zbiera cholesterol, po napełnieniu się wyrzuca swą zawartość do komórek wątrobowych i wraca pusty do obiegu. W końcu jest usuwany w całości przez wątrobę. Druga ważna rola tych cząstek to przechowywanie zapasu cząstek białkowych, tzw. apolipoprotein - są to białka, które są niezbędne dla prawidłowego przekazywania do tkanek trójglicerydów, cholesterolu i fosfolipidów. Są też ważne przy usuwaniu LDL i pozostałości chylomikronów przez wątrobę. Chylomikrony i VLDL wyprodukowane w jelitach i wątrobie nie posiadają na swej powierzchni wszystkich tych białek. Są one przenoszone z HDL dopiero po przedostaniu się do krwi. Białka te są przenoszone z powrotem na HDL z remnantów chylomikronów i LDL przed ich usunięciem z krwi przez wątrobę. Za korzystny dla zdrowia uważa się więc wysoki poziom HDL. - Źródło
~~Na podstawie
notatki szkolnej, Bryk.pl, Wikipedii oraz Pomiar-Cholesterolu.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz