Królestwo: Bezjądrowe (Procaryota obejmujące bakterie – Monera)
Podkrólestwo: Archeany (Archaea)
Podkrólestwo: Eubakterie (Eubacteria)
2.1. Budowa komórki bakteryjnej (prokariotycznej)
· Prokarionty to organizmy pozbawione jądra komórkowego.
· Laseczki i niektóre maczugowce posiadają przetrwalniki (endospory).
· Laseczki i pałeczki tworzą czasem różnego typu układy, m.in. proste lub rozgałęzione nici czy nieregularne skupiska.
· Błona komórkowa zbudowana jest z białka i lipidy.
· Ściana komórkowa zbudowana jest z sieci włókiem mureinowych.
· Mureina to substancja białkowo-cukrowa.
· W skład komórki proteobakteryjnej wchodzą: mezosom (oddychanie), błona komórkowa (oddychanie), ściana komórkowa, genofor w nukleoidzie (kulista cząsteczka DNA), rybosom (synteza białek).
· W skład komórki sinicy wchodzą: tylakoidy z barwnikiem (oddychanie), nukleoid (DNA), ściana komórkowa, błony, rybosom (synteza białek).
· Otoczki śluzowe chronią przed wyschnięciem i wchłonięciem.
· Fimbrie to narządy służące do utrzymania bakterii przy podłożu oraz zostają wykorzystane w trakcie koniugacji.
· Plazmidy to mniejsza cząsteczka DNA(od genoforu), znajdująca się w cytoplazmie.
· W cytoplazmie znajdują się ziarna materiału zapasowego czyli np. glikogenu.
· Endospory powstają wewnątrz komórki przez obudowę genoforu wraz z małą ilością cytoplazmy oraz błoną komórkowa i rybosomami, wielowarstwową ścianą złożoną z białek i cukrowców wysyconych tłuszczami.
· Stan utajonego życia to anabioza.
2.2. Funkcje życiowe prokariontów
Odżywianie
· Bakterie cudzożywne to heterotrofy. Wchłaniały one związki organiczne przez błonę i ścianę komórkową. Zbyt duże związki byłe trawione przez enzymy na zewnątrz.
· Bakterie samożywne to autotrofy. Syntetyzowały one złożone związki organiczne z związków nieorganicznych. Energia potrzebna do tych syntez pochodziła z egzoenergetycznych reakcji chemicznych, czyli procesu zwanego chemosyntezą.
· Obecnie chemosyntezy występują u bakterii nitryfikacyjnych (Nitcosomonas, Nitrobacter).
· Bakteriochlorofil to podstawowy związek potrzebny do przeprowadzenie procesu fotosyntezy.
· U sinic pojawił się inny typ chlorofilu: chlorofil a, który zwiększył efekty fotosyntezy.
· Fotosynteza: 6H2O + 6CO2 + hv (energia świetlna) -> C6H12O6 + 6O2.
· Fermentacja to proces oddychania beztlenowego. Proces ten polega na rozłożeniu cukrów co powoduje wydzielanie się energii. Produktem rozkładu (oddychania beztlenowego) może być: etanol, kwas mlekowy, kwas octowy itp. + CO2 + energia (Sarcina – etanol; Lactobacillus – kwas mlekowy).
Oddychanie wewnątrzkomórkowe
· Bakterie, które oddychają beztlenowo to anaeroby.
· Aeroby to bakterie, które oddychają używając tlenu. Proces oddychania z udziałem tlenu jest kilkakrotnie bardziej wydajny. Produktem takiej reakcji jest: CO2 + H2O + energia.
Wiązania azotu cząsteczkowego
· Niektóre prokarionty potrafią przyswajać N2, są nimi: b.tlenowe: Azobacter, Rhizobium; beztlenowe: Clostridium pasteurianum; oraz sinice.
Rozmnażanie się – podział komórek
· Organizmy posiadające genofor (jedna cząsteczka DNA) nazywamy haploidalnymi.
· Prokarionty rozmnażają się bezpłciowo 3 sposobami, są nimi: podział komórki(mitoza), fragmentacja oraz koniugacja.
· Koniugacja
· Koniugacja polega na łączeniu się bakterii za pomocą fimbrii i wymianą części materiału genetycznego najczęściej w postaci plazmidu, choć czasem też genoforu. Proces ten prowadzi do zwiększenia różnorodności genetycznej bakterii.
2.3. Systematyka prokariontów
Metody klasyfikacji
· Prokarionty są organizmami mało zróżnicowanymi, dlatego ich klasyfikowanie jest trudne.
· Kształty komórek nie odzwierciedlają ich naturalnych linii filogenetycznych.
· Ogólne funkcje życiowe także nie pozwalają na naturalną klasyfikacje bakterii.
· Hans Gram stworzył jedną z pierwszych metod klasyfikacji bakterii, która polegała na zabarwieniu bakterii, a następnie zaobserwowania które bakterie barwią się na niebiesko, a które na czerwono. Metodę tę nazywa się metodą Grama.
· Bakterie które zabarwiają się na niebiesko określa się jako: Grama-dodatnie (G+), a na czerwono jako: Grama-ujemne (G-).
· Jak zauważono bakterie należące do grupy Grama-dodatnie (czyli barwiące się na niebiesko), mają grubą ścianę mureinową, natomiast bakterie z grupy Grama-ujemne (barwiące się na czerwono)mają cienką ścianę i dwie błony komórkowe (zewnętrzną i wewnętrzną).
Podział systematyczny
Archeany (archebakterie):
|
Bakterie właściwe (eubakterie):
|
Archeany są bliższe komórką eukariotycznym od innych prokariontów, z powodu występowania podzielonego na odcinki DNA (jak u eukariontów), brakiem mureiny w ścianie komórkowej oraz budową rybosomów. Archebakterie wydają się wyraźnymi potomkami pierwotnych organizmów, dlatego też żyją w ekstremalnych warunkach, niedostępnych dla innych istot.
|
Sinice: samożywne, najczęściej wodne organizmy jednokomórkowe bądź kolonijne. Prócz chlorofilu a, posiadają takie barwniki jak fikocyjanina i fikoerytryna. Niektóre z sinic potrafią wiązać wolny azot, dzięki heterocystą, czyli wyspecjalizowanymi komórkom.
|
Promieniowce: najczęściej organizmy Grama-dodatnie, żyją w glebie (czyli są sporofitami), choć występują też w postaci pasożytów, tworzą rozgałęzione kolonie.
| |
Krętki: bakterie śrubowato skręcone, poruszają się ruchem wijącym.
| |
Proteobakterie: najpospolitsze formy prokariontów, mają zazwyczaj sztywną mureinową ścianę komórkową.
|
2.4. Występowanie i znaczenie prokariontów
· Organizmy prokariotyczne występują w zasadzie wszędzie.
· Bakterie spełniają ważne funkcje biologiczne i gospodarcze.
· W 1g żyznej gleby może żyć nawet 700mln bakterii, a w 1g mułu dennego 100 mln, są to najczęściej saprofity.
· Bakterie zajmują poziom troficzny reducentów m.in. liczne grupy promieniowców (f. rozgałęzione)
· Saprofity te są pożywienie dla protistów (organizmy eukariotyczne).
· Bakterie (heterotroficzne), które żyją wewnątrz innych organizmów wielokomórkowych, mogą być: symbiontami, komensalami lub pasożytami.
· Prokarionty symbiotyczne charakteryzują się tym, że ich relacje między organizmem, w którym żyją, są obustronnie korzystne. Przykłady: Bacteroides (bakteria trawiąca celulozę) żyje w żwaczu przeżuwaczu np. owcy; Pillotina w jelicie termitów; Rhizobium (przyswaja N2) z roślinami motylkowymi (groch, fasola, łubin, wyka).
· Prokarionty komensaliczne to bakterie, które korzystają z dostarczonego przez organizm - w którym żyją - pokarmu i schronienia. Same jednak nic do tego współżycia nie wnoszą. Przykład: Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) z człowiekiem (żyje w końcowej części przewodu pokarmowego).
· Pasożyty natomiast szkodzą swojemu żywicielowi. Niszczą tkankę i wytwarzają substancje toksyczne, które zatruwają organizm, co wywołuje choroby.
· Powszechne choroby bakteryjne człowieka:
Nazwa choroby:
|
Bakteria:
|
Dolegliwości:
|
Dur brzuszny (tyfus)
|
Salmonella typhi
|
Gorączka, wyczerpanie, ból brzucha.
|
Gruźlica
|
Mycobacterium tuberculosis
|
Wilgotny kaszel, osłabienie, chudnięcie, brak apetytu, gorączka, krwioplucia.
|
Zapalenie płuc
|
Diplococcus pneumoniae
|
Suchy kaszel, mała gorączka, ból gardła.
|
Kiła
|
Treponema pallidium
|
Opryszczka, zapalenia, bolesność.
|
Rzeżączka
|
Neisseria gonorrhoeae
|
Ropny wyciek z cewki moczowej, pieczenie i ból przy oddawaniu moczu lub zaburzenia cyklu miesiączkowego.
|
· Inne choroby: błonica, tężec (skurcze mięśni), czerwonka bakteryjna (krwiste wymioty, luźne stolce), trąd(utrata czucia i tkanki), cholera (biegunka, wymioty), dżuma (wysoka gorączka, dreszcze, rozszerzenie żył).
· Dawniej organizmy prokariotyczne brały udział w tworzeniu się złóż ropy naftowej, siarki, rud żelaza, złóż saletry potasowej.
· Człowiek wykorzystuje bakterie prokariotyczne do: produkcji: alkoholi, kwasów organicznych, antybiotyków , hormonów, enzymów, witamin, aminokwasów; używa ich do: kiszenia kapusty, ogórków, oliwek, zsiadania się mleka; sinice stosuje jako nawozy; biogaz powstający podczas oddychania beztlenowego używany jest do ogrzewania pomieszczeń i napędzania pojazdów; bakterie stosuje się także do oczyszczania ścieków. Człowiek nauczył się zmieniać bakterie genetycznie, dzięki czemu takie bakterie mogą: wytwarzać ludzką insulinę, hormon wzrostu czy czynniki krzepliwości krwi.
· Bakterie wywołują choroby u ludzi, niszczą żywność oraz drewno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz