niedziela, 28 października 2012

Hormony roślinne

Doświadczenie z koleoptylem.

Auksyny.
  1. Wzmagają wzrost łodygi na długość,
  2. hamują rozwój pędów bocznych,
  3. wpływają na niektóre ruchy roślin,
  4. stymulują dojrzewanie owoców,
  5. opóźniają opadanie liści,
  6. opóźniają starzenie się rośliny.
Są produkowane w merystemach wierzchołkowych łodygi i korzenia oraz młodych liściach.

Gibereliny.
  1. Stymulują wzrost łodygi i liści,
  2. przerywają spoczynek nasiona i jego kiełkowanie,
  3. stymulują zakwitanie,
  4. wzmagają zawiązywanie się owoców.
Znajdują się w dojrzewających owocach, nasionach, zarodkach roślin, kwiatach, a także w stożku wzrostu łodygi i korzenia.

Cytokininy.
  1. Przyspieszają cytokinezę, co skraca czas podziału,
  2. wpływają na różnicowanie się komórek,
  3. stymulują rozwój pączków bocznych.
Miejsce syntezy: korzenie.

Kwas abscysynowy (ABA).
Reaguje na niesprzyjające warunki (susza, niska temperatura) poprzez zamykanie aparatów szparkowych, zahamowanie wzrostu, wprowadzanie nasion w stan spoczynku. Syntetyzowany jest w liściach, łodydze i czapeczce korzenia.

Etylen.
Przyspiesza dojrzewanie owoców oraz opadanie liści.

Wykorzystanie w praktyce hormonów roślinnych:
  1. auksyny: ukorzenianie sadzonek oraz otrzymywanie owoców bez nasion,
  2. etylen: wcześniejsze dojrzewanie owoców, defoliacja (opadanie liści),
  3. cytokininy: przechowywanie warzyw,
  4. gibereliny: wcześniejsze dojrzewanie owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz